Zwembadverwarming met zonnepanelen

U kunt het zwembad in uw tuin op een duurzame manier verwarmen met zonnepanelen. Er zijn hiervoor twee systemen vrij gangbaar. Het eerste is een systeem zonder een warmtewisselaar. Het tweede is een systeem met een warmtewisselaar.

Zonnepanelen zonder warmtewisselaar

Wanneer u het systeem zonder warmtewisselaar gebruikt, dan vangt de zonnecollector het licht van de zon op. De warmte hiervan wordt doorgegeven aan het water in uw zwembad. Een pomp stuurt het water rechtstreeks door de collector heen en dit heeft twee voordelen. Het eerste voordeel is dat u de kosten van een warmtewisselaar uitspaart. Het tweede voordeel is dat het rendement van de collector hoger is wanneer de temperatuur lager is.

Doorzichtige zonnepanelen

Zonnepanelen met warmtewisselaar

Bij het systeem met de warmtewisselaar neemt eveneens de zonnecollector het licht van de zon op. Dit licht wordt afgegeven aan een vloeistof (meestal water met glycol gemengd), en deze vloeistof wordt door een warmtewisselaar gestuurd. Het zwembadwater wordt eveneens door de warmtewisselaar gestuurd. Daar wordt het water verwarmd door de vloeistof.

Filterpomp

Meestal is de huidige filterpomp sterk genoeg om het zwembadwater rond te pompen, maar als dit niet het geval is, dan dient u een aparte pomp te installeren. Soms is het nodig om na te verwarmen via een aanvullende boiler. De watertemperatuur die wordt gecreëerd door de collectoren is immers niet altijd voldoende en daarom moet het water worden naverwarmd voordat de door u gewenste temperatuur wel is bereikt.

Oppervlakte zonnepanelen berekenen

Om te berekenen hoeveel vierkante meter u nodig heeft aan zonnepanelen, dient u rekening te houden met enkele factoren. Zo moet u kijken naar de oppervlakte van het zwembad en de diepte ervan. Ook de eventuele aanwezigheid van onder andere planten en hekken en eventuele zwembadafdekkingen speelt een rol. En daarnaast speelt ook de geografische ligging van uw zwembad een rol.

Er is een richtlijn die zegt dat ongeveer een derde tot twee derde van het zwembadoppervlakte dient aangeschaft te worden aan zonnepanelen. Heeft u dus dertig vierkante meter aan oppervlakte, dan zult u ongeveer tien tot twintig vierkante meter aan zonnepanelen nodig hebben. Het beste kunt u de berekeningen en het advies van een vakman volgen, omdat hij het beste kan bepalen hoeveel vierkante meter aan zonnepanelen u nodig heeft.

Hellingsgraad van uw dak

Zonnepanelen kunnen worden geplaatst op een plat dak die een maximale hellingsgraad heeft van dertig procent. Ook is het mogelijk om zonnecollectoren te plaatsen op een stuk grond nabij het zwembad of op bijvoorbeeld een terrasoverkapping. Combinaties zijn ook mogelijk. Het is het verstandigst om de collectoren op bijvoorbeeld een dak te plaatsen, omdat ze dan discreet zijn opgeborgen en geen ruimte in uw tuin innemen.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Het ligt er helemaal aan wat je precies wilt. Hoeveel oppervlakte? Hoeveel vermogen wil je eruit halen? Wat is de helling?

Zonnepanelen in de Algarve?

Op zoek naar een groene energieoplossing in de Algarve? Zoek niet verder dan onze zonneservices van Uv-Solar. Het ervaren team kan een zonnesysteem ontwerpen en installeren dat is aangepast aan uw behoeften, waardoor uw afhankelijkheid van traditionele energiebronnen wordt verminderd en de planeet wordt geholpen. Uv-Solar biedt een scala aan opties, van kleine residentiële installaties tot grotere commerciële projecten. Bovendien, met onze toewijding aan klanttevredenheid en het gebruik van alleen materialen van de hoogste kwaliteit, kunt u op ons vertrouwen om betrouwbare en effectieve groene energie te leveren. Uv-Solar zit in Portugal maar spreekt gewoon Nederlands.

Verder lezen