Zwembad laten aanleggen

Een eigen zwembad is luxe thuis. Je hebt verschillende manieren om een eigen zwembad te realiseren. Als je iets meer wilt dan een opzetzwembad hoeft een zwembad laten aanleggen in uw tuin of huis helemaal geen vermogen te kosten. Je kunt kiezen voor een binnenzwembad, een buitenzwembad, eventueel met zwembadoverkapping en verwarming.

Wat kost een zwembad?

Je hebt al een leuk simpel zwembadje vanaf 100 euro. Als je zelf gaat bouwen kun je met een paar duizend al een echt inbouwzwembad klaarmaken, verwacht dan wel een grote tijdsinvestering. Iets wat men een "echt zwembad" noemt kun je met een budget tussen de €5.000 en €30.000 aan laten leggen. En daarboven kun je zo ver gaan als je wilt natuurlijk, als je zwemt in het geld of zo.

Goedkoop zwembad

Vanaf €7.000 kunt u bijvoorbeeld een geprefabriceerd foliebad aan laten leggen. Dit bad bestaat uit een frame waarin folie wordt gehangen. Voor deze folie kunt u kiezen uit diverse kleuren, tekeningen en patronen. Qua vorm en formaat heeft u niet veel te kiezen, want er zijn vaste vormen en formaten. Wanneer u wel per se zelf een vorm en/of formaat wilt kiezen komt u er niet met een budget tot €30.000. Het is voor een geoefende doe het zelver mogelijk om zelf een geprefabriceerd foliebad te plaatsen, maar er zijn ook diverse werkzaamheden uit te voeren die u beter door een professional kunt laten doen zodat er later geen problemen ontstaan.

Zwembad laten plaatsen

Ook kunt u vanaf €8.000 een monoblock zwembad uit polyester aan laten plaatsen. Dit zwembad bestaat uit een stuk. Een voordeel van dit zwembad is dat het vaak binnen enkele werkdagen geplaatst kan worden. Een nadeel is echter dat de levensduur van dit zwembad niet heel erg lang is. Het prijskaartje van een monoblock uit polyester zwembad schommelt tussen de €8.000 en €30.000.

Vanaf €15.000 kunt u een keramische monoblock aan laten leggen. Dit soort zwembad heeft in grote lijnen dezelfde eigenschappen als het polyester monoblock zwembad. Het grootste verschil tussen de keramische en de polyester versie is de samenstelling. Keramische monoblocks zijn van betere kwaliteit dan de polyester monoblocks. De levensduur is dus ook stukken langer.

Een ander zwembad dat u kunt laten aanleggen vanaf €15.000 is een bouwkundig foliebad. Net als bij geprefabriceerde foliebaden zijn de bouwkundige foliebaden afgewerkt met gekleurde, isolerende folie. De basis van een bouwkundig zwembad is een bouwkundige constructie met beton. Het ligt echter wel aan uw eisen of u onder of boven de €30.000 dient te betalen, maar het is mogelijk om een bouwkundig foliebad aan te laten leggen voor maximaal €30.000. Het kost echter heel wat tijd voor het zwembad geplaatst kan worden, omdat het bouwen van de constructie veel tijd kost. Wat die zwembad zo aantrekkelijk maakt, is dat u volledig vrij bent om de afmetingen, vormen en dergelijke te bepalen.

Betonnen zwembad laten bouwen

Een zwembad van gegoten beton gaat u minimaal €25.000 kosten. Deze kosten lopen snel op. Bij een zwembad van gegoten beton wordt de eigenlijke zwembak gevormd door waterdicht, gegoten beton. Dit is een klusje voor gespecialiseerde arbeiders. Alle vormen zijn mogelijk. De waterdichting kan geschiedenis door middel van folie, maar voor bakken van gegoten beton wordt vaak gekozen voor een bekleding met glastegels. Dit is de meest luxe en meest duurzame, maar tegelijkertijd ook de meest dure afwerking.

Voor wanneer u zwemt in het geld

Wanneer u een budget van meer dan honderdduizend euro beschikbaar stelt, dan is in principe alles mogelijk. De eerste vraag die u uzelf dient te stellen is of er genoeg ruimte is om een zwembad in de tuin aan te leggen. En wilt u het zwembad ingegraven of bovengronds?

Een ingegraven zwembad is toch wel het mooiste wat er is, maar dit kan alleen realiteit worden wanneer de ondergrond geschikt is. Er dient gekeken te worden naar het grondwaterniveau en de stabiliteit van de bodem. De bodem moet natuurlijk wel het gewicht van het zwembad en de inhoud aan water kunnen dragen. Wanneer u een groot zwembad aan gaat leggen, dan gaat u natuurlijk niet met de hand een gat uitgraven en de grond per kruiwagen verplaatsen. U kunt dan een graafmachine en een vrachtwagen inhuren.

Zwembad vergunning

Waar u ook rekening mee moet houden zijn de benodigde vergunningen. U begint dus eigenlijk met een ritje naar het gemeentehuis waar u nagaat welke vergunningen benodigd zijn en aan welke reglementen u uzelf dient te houden. In dit artikel leest u er meer over.

Vorm

De vorm van het zwembad is een kwestie van smaak. U kunt een rechthoekig bad aan laten leggen, een ronde vorm, maar ook een hele aparte vorm is mogelijk wanneer u een budget van meer dan honderdduizend euro hanteert. Waar u ook rekening mee dient te houden is dat er nog pompen, filters en verwarming rondom het bad dienen te worden aangebracht.

De rand van een zwembad wordt vaak afgewerkt met steen, maar ook een afwerking met hout is mogelijk. Het ligt er maar net aan wat u mooi vindt, en wat u veilig vindt voor bijvoorbeeld uw kinderen. Op een gladde rand glijd je sneller uit.