Zwembad Onderhouden

Hoe moet ik mijn zwembad onderhouden en schoonmaken?

Het onderhoud van uw zwembad is erg belangrijk. Indien u het onderhoud verwaarloost, zal uw zwembad zeker een kortere levensduur krijgen. Hieronder enkele tips om dit te voorkomen.

Zorg voor een goede waterzuiveringsinstallatie

Een waterzuiveringsinstallatie in combinatie met het op peil houden van de waterkwaliteit zorgt eigenlijk voor het ideale water! Een goede filterinstallatie zorgt ervoor dat de kleinste deeltjes uit het water gefilterd worden, deze kunnen namelijk niet met de (handmatige) stofzuiger of schepnet uit het water gehaald worden.

Controleer regelmatig de kwaliteit van het water

De kwaliteit van het water hangt van twee belangrijke factoren af. De PH-waarde en de chloor waarde. Indien dit niet goed wordt onderhouden, kan het water gaan verkleuren, een vreemde geur krijgen of men kan zelfs last krijgen van algen. Er zijn verschillende testkits beschikbaar om deze problemen te voorkomen of te meten. De ideale PH-waarde ligt tussen de 7.2 en 7.4. De ideale chloor waarde is 2.0

Naast deze factoren is het ook belangrijk om het water regelmatig te verversen. Tijdens de zomer zal er zeker water verdampen, dit zorgt er dan weer automatisch voor dat de eerder genoemde waardes niet meer kloppen. Door het water te verversen en bij te vullen kunt u deze waardes weer beter op peil krijgen. Een afdekzeil is ook een hulpmiddel om verdamping in te perken.

Filters en omgeving schoonhouden

Belangrijk is om de filters en de omgeving regelmatig schoon te houden. De filters kunnen verstopt raken, dit zorgt dan voor een minder goede doorstroming van het water, waardoor het ook minder gezuiverd zal worden. Indien u rondom groen heeft staan is het ook handig om dit goed bij te houden. Vuile deeltjes zoals bladeren etc. kunnen in uw zwembad waaien waardoor u daarna weer meer werk heeft om dit schoon te krijgen.

Nog enkele handige tips

  • Plaats niet te veel groen om uw zwembad. Rondom het zwembad is gras natuurlijk heerlijk en het ziet er ook mooi uit, gras en modder ín het zwembad zorgt weer voor meer werk.. Tegels zijn daarom over het algemeen de ideale oplossing. Let er wel bij op dat deze niet glad zijn als ze nat worden!
  • Plaats ook niet teveel bomen in de directe omgeving. De takken en bladeren kunnen in het zwembad terecht komen.
  • Indien er geen gebruik wordt gemaakt van uw zwembad, plaats dan altijd het afdekzeil over het bad. Het verdampen van het water zal worden ingeperkt en er zal minder vuil direct in het zwembad terecht komen.
  • Controleer uw waterkwaliteit regelmatig.
  • Bereid het zwembad voor op de winter, elk jaar
  • Als het zwembad veel door kinderen wordt gebruikt is het handig is om eventueel een zwembad van ondiep naar diep te laten verlopen. Zo kan iedereen van uw zwembad genieten!