Warmtewisselaar

Het is natuurlijk hartstikke leuk: een zwembad in de tuin. Maar hoe blijft deze op temperatuur? Want u wilt natuurlijk niet telkens in een ijskoud bad duiken en met ijspegels aan uw badkleding, bibberend het bad verlaten. De oplossing is simpel: een warmtewisselaar!

Het continue verwarmen van uw zwemwater kan een aardige zak met geld gaan kosten. Een goedkopere oplossing is een warmtewisselaar. Met een warmtewisselaar is het mogelijk om het water in uw zwembad snel te verwarmen tot een aangename temperatuur. U kunt hierbij gebruik maken van een centrale verwarmingsinstallatie zoals een zonnepaneel of een warmtepomp.

Het te verwarmen water en het reeds door de centrale verwarming verwarmde water komen samen in de warmtewisselaar. In de warmtewisselaar vindt een tegenstroom plaats van twee verschillende trajecten. Het eerste traject is het water dat nog verwarmd dient te worden. Het tweede traject is het water dat al is opgeward. Beide waterstromen komen niet met elkaar in contact: er zit namelijk een dunne scheidingswand tussen. Het warme water geeft hitte door deze scheidingswand af aan het koude water. Vervolgens wordt het koude water dat nu warmer is geworden weer teruggepompt het zwembad in. Zo komt het water in uw zwembad dus snel op temperatuur.

Wat wel belangrijk is, is dat u een warmtewisselaar gebruikt die is afgestemd op de hoeveelheid water die verwarmd dient te worden en de gewenste eindtemperatuur van deze hoeveelheid water. U dient ook rekening te houden met stoffen die zich in het zwemwater bevinden, maar die een negatieve invloed hebben op de warmtewisselaar. Deze stoffen zijn chloor en bepaalde zouten. Deze stoffen kunnen zorgen voor corrosie. Het is daarom aan te raden om een warmtewisselaar aan te schaffen die bestand is tegen corrosie. Vaak zijn deze warmtewisselaars gemaakt van titanium of van roestvrij staal.