Zwembadverwarming met een warmtepomp

Het is natuurlijk hartstikke leuk: een zwembad in uw huis. Maar hoe blijft deze op temperatuur? Want u wilt natuurlijk niet telkens in ijskoud water duiken om enkele tellen later bibberend het bad verlaten. De oplossing is simpel: een warmtepomp!

Maar hoe werkt dat dan, een warmtepomp? Eigenlijk werkt dat vrij eenvoudig. Buitenlucht wordt aangezogen door middel van een ventilator. Deze buitenlucht gaat vervolgens door een warmtewisselaar heen. Deze warmtewisselaar is gevuld met gas. Het gas dat door de warmtewisselaar heen stroomt wordt opgewarmd door de lucht, en deze lucht gaat verder naar de compressor. Daar wordt het gas samengeperst waardoor het nog warmer wordt. Door de warmtepomp komt het hete gas in circulatie en dit gas gaat vervolgens door buizen heen. Langs deze buizen wordt het water uit het zwembad gepompt waardoor de temperatuur van dit zwembadwater omhoog gaat. Het verwarmde water gaat vervolgens het zwembad in en u kunt zwemmen in water dat op een aangename temperatuur is.

Een warmtepomp is niet heel erg goedkoop. Daar staat echter tegenover dat de pomp heel erg lang meegaat. Daarbij komt nog dat de energiekosten erg laag zijn. Als u het op deze manier bekijkt, dan is een waterpomp eigenlijk best een goede investering.

Je kunt al een warmtepomp aanschaffen voor minder dan 600 euro.