Hoe voorkom je algen en groen water?

Als u een zwembad heeft, dan vergt dit zwembad regelmatig onderhoud. Als u uw zwembad niet bijhoudt qua onderhoud dan kunt u algen in uw bad krijgen of het water kleurt groen (soms zelfs bruin). Gelukkig zijn er middelen, zoals Melpool QAC om uw zwemwater zo schoon mogelijk, en dus vrij van algen te houden.

Het is verstandig om dagelijks (bijvoorbeeld elke nacht) de pomp een tijd te laten draaien. U dient elke dag het water af te dekken met een zeil. Zelfs zomers, ook al weet u vandaag al dat u morgen weer gaat zwemmen. Is er een stortbui geweest van de regen, controleer dan extra de pH waarde en het chloorgehalte in uw zwemwater. Doe dit ook wanneer een lange regenperiode heeft plaatsgevonden.

Zwembad algen vrij maken en houden

Chloortabletten

Er ontstaan algen in uw zwembad wanneer het water langdurig warm is (achtentwintig graden Celcius of meer). Algen op de bodem van uw zwembad kunt u voorkomen door een aqua easy blokje in uw skimmer te leggen. Eens in de zoveel weken dient u een nieuw aqua easy blokje in de skimmer te leggen. Het aqua easy blokje haalt de fosfaten uit het water, en algen hebben fosfaten nodig om te kunnen ontstaan en te kunnen groeien. Wanneer er geen fosfaten in uw water zitten, zullen er ook geen algen ontstaan. Mocht het zo zijn dat u toch algen heeft in uw zwembad, dan kunt u gebruik maken van vlokken, stofzuigen en filteren. Wanneer er al algen in uw zwembad zitten, zal een aqua easy blokje niet afdoende zijn; de algen gaan hier niet van weg. Melpool QAC is een goed middel om algen te bestrijden.

Zwembadwater groen?

Vloeibaar chloor

Waar u ook last van kunt hebben is groen zwemwater in uw zwembad. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het groene water kan veroorzaakt worden door algen en een teveel aan lichtinval. Maar ook een slechte desinfectie van uw zwembad of een overschot aan cyanuurzuur kan zorgen voor groen water in uw zwembad. Om dit te verhelpen kunt u de pH waarde van uw zwembad controleren en eventueel bijstellen. Een andere oplossing is een chloorschock te geven aan uw zwembad. Het is ook mogelijk om de filter enkele keren terug te spoelen. Wanneer het cyanuurzuur gehalte te hoog is, is het een optie om het water te verversen. Het kan ook zo zijn dat het groene water wordt veroorzaakt door ijzer- of koperoxide in het water. Ook in dit geval zult u de PH waarde moeten meten en corrigeren, chloorschock toepassen en vloktabletten in de skimmer mand te leggen. Vervolgens dient u continu te filteren. Daarna zal uw zwembadwater weer de normale kleur terugkrijgen en zal het groene in uw water dus verdwijnen.

Hoe ontstaan algen?

Algen is de naam voor een aantal verschillende groepen organismen. Zeewier hoort hier bijvoorbeeld ook bij, maar in de context van zwembaden gaat het specifiek over ietwat kleinere planten. Algen zijn vrij simpele organismen die licht omzetten in koolhydraten door middel van fotosynthese. Algologie is de tak van biologie die zich bezighoudt met de studie van algen.

Chloorproducten online bestellen

Je kunt chloorproducten online bestellen, bijvoorbeeld bij Fonteyn.

Verder lezen