Chloortabletten zwembad

Het bekendste en meest gebruikte product om water in een zwembad te ontsmetten is chloor. Dit product staat al sinds de negentiende eeuw in de medische sector bekend als een product dat ziekteverspreidende micro organismen zoals algen af kan breken.

Chloor lost heel snel op in het water en op die manier vormt het onderchlorig zuur en hypochlorietionen. Samen vormen onderchlorig zuur en hypochlorietionen vrij chloor. Het onderchlorig zuur is elektrisch gezien neutraal geladen, waardoor het ontsmettend is. Het kan de beschermlagen van elektrisch negatief geladen organismen beter doorbreken. Een overschot aan chloor kan zorgen voor een geïrriteerde huid en problemen bij het ademhalen, maar als u chloor in de juiste hoeveelheden gebruikt, bestaat er geen gevaar. Immers, chloor komt ook in kleine hoeveelheden voor in drinkwater.

Chloortabletten en chloorgranulaat

U kunt chloor op verschillende manieren aan het water in uw zwembad toe voegen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van chloortabletten. Chloortabletten zijn met name geschikt om traag toe te voegen. Hierdoor is er voortdurend een constante hoeveelheid chloor in het water aanwezig. Een andere methode die u kunt gebruiken is chloorgranulaat. Dit is geschikt voor een zogeheten chloorschock: een kortstondige chloorpiek. Omdat sommige organismen die zich in het water bevinden zich na enige tijd aan kunnen passen aan een bepaald chloorgehalte zullen chloortabletten niet afdoende zijn. U kunt daarom het beste een combinatie gebruiken van chloortabletten en chloorgranulaat.