Zwembad waterbehandeling

Het plezier van uw zwembad is stukken hoger wanneer u prachtig helder en schoon water in uw zwembad heeft staan. De behandeling van uw water gebeurd op twee manieren, namelijk zo wel door middel van fysische behandeling als door middel van chemische processen.

Fris en zuiver water is erg belangrijk voor uw eigen zwembad. Dit vereist aandacht op een aantal zaken:

  • pH-waarde bijhouden
  • waterzuiveringsinstallatie
  • vlokken

Met fysische behandeling dient al rekening te worden gehouden wanneer het zwembad wordt aangelegd. Het gaat hier dan met name om circulatiepompen en een filterinstallatie die zijn aangepast aan de afmetingen van het zwembad. Wanneer u beschikt over een filterinstallatie die goed geplaatst is, dan wordt de gehele inhoud van uw zwembad met regelmaat gefilterd.

Slechts een fysische behandeling is niet voldoende om het water volledig zuiver te houden. En dat is waar de chemische processen om de hoek komen kijken. Het gaat hier dan om het toevoegen van reinigende producten. De optimale PH waarde van uw zwembadwater ligt tussen de zeven en de zeven punt zes. Scoort u tussen nul en zeven dan is uw water zuur, scoort u tussen acht en veertien dan is uw water basisch.
Zwembadwater is een erg goede voedingsbodem voor vele micro organismen, bacteriën en schimmels. Een klein aantal van deze bacteriën en schimmels is ziekteverwekkend, maar onschuldige bacteriën en schimmels kunnen het water troebel maken. Dit is natuurlijk geen mooi gezicht. Om die reden dient u het water doeltreffend te behandelen.

Dit kan door middel van een chloorbehandeling. Chloor werkt zowel zuiverend als vernietigend. Uw water wordt dus schoon gemaakt en vrijgehouden van organische verontreinigingen. Er zijn diverse manieren om met chloor uw zwembadwater te behandelen. Zo kunt u kiezen voor chloortabletten waarmee u het chloorgehalte continue op peil houdt. Een andere optie is een zogeheten chloorschok. Hiermee veroorzaakt u een tijdelijke piek in het chloorgehalte.

Een doeltreffende behandeling van uw water kan ook geschieden door middel van vlokking. Hierbij wordt het water gefilterd om troebelheid te vermijden. U voegt vlokmiddel kort voor de filter toe aan het water. Dit vormt vlokken die de kleinste onzuiverheden volledig omhullen. De vlokken worden samen met de kleine onzuiverheden groter. De zandfilter is dan in staat om deze vlokken tegen te houden, waardoor het vuil in uw water niet meer terug komt.