Zwembad aanleggen in je tuin

Een eigen zwembad in je tuin, da's voor veel mensen een droom. Dat hoeft het niet te blijven. Je kunt al een zwembad aanleggen in je tuin voor minder dan tienduizend euro.

Zwembad aanleggen in kleine tuin

Als je niet veel plek hebt achterom is het belangrijk om goed te bepalen hoe groot je zwembad moet gaan worden. Een zwembad aanleggen in een kleine tuin is goed mogelijk, maar je wilt ook nog wat ruimte overhouden om te kunnen uitrusten en van de zon te genieten nadat je een paar uurtjes hebt gezwommen.

Zwembadoverkapping

Met een zwembadoverkapping houd je het water schoner en warmer. Zo kun je ook nog tijdens koudere dagen genieten van je zwembad. Zeker in combinatie met een goede zwembadverwarming.

Vergunning voor zwembad

Een zwembad in de tuin is voor veel mensen een ideaal. Heerlijk buiten genieten, zolang je wilt en in alle privacy. Als je er voor kiest deze droom te realiseren, kan je niet in alle gevallen zomaar aan de slag. Je hebt een vergunning nodig wanneer je geplande zwembad een grotere oppervlakte heeft dan 30 m2 en dieper of hoger wordt dan 1,5 meter, inclusief de afdekking.

Is het dan zo dat je geen zwembad vergunning zwembad in de tuin nodig hebt als je een kleiner zwembad wilt laten aanleggen? Nee, niet altijd. Voor de voortuin heb je altijd een vergunning nodig en ook als je het zwembad verder dan 30 meter vanaf je woning wilt leggen. En tenslotte wanneer je een zwembad wil gaan plaatsen binnen vijf meter vanaf een oever van een waterloop of in kwetsbare ruimtelijke gebieden. Deze vergunning moet worden aangevraagd bij het omgevingsloket van de gemeente en voordat je start met de aanleg, moet je een positieve beslissing hebben ontvangen op de aanvraag. Die beslissing moet overlegd kunnen worden aan het installatiebedrijf en aan controlerende instanties.

Meer op onze pagina over vergunningen voor zwembaden.

Overdekt zwembad in tuin laten aanleggen

Een zwembad in de open lucht kent, naast veel voordelen, ook nogal wat bezwaren. Zo zullen er veel dagen zijn dat het niet zonnig of warm genoeg is om bijna bloot uit het water te kunnen komen zonder kou te vatten en ook kan de inkijk voor sommigen een probleem zijn. Door een het zwembad overdekt te maken, kun je voorkomen dat je hiervan nog last hebt. Er zijn vele soorten overkappingen: vaste, demonteerbare, schuifbare, doorzichtige en ondoorzichtige, metalen, houten, stenen, van kunststof, enz. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen en u dient zich goed te informeren voordat u een keuze maakt en tot installatie overgaat.

Zwembad in de tuin kosten

De kosten voor een zwembad in je tuin kunnen enorm uiteenlopen en zijn onder andere afhankelijk van of je al dan niet een vergunning nodig hebt, voor welk type zwembad wordt gekozen, of je het meeste (of misschien wel al) het werk zelf doet of dat je het zwembad laat aanleggen door een gespecialiseerd bedrijf, zonder overkapping of met overkapping en van welk materiaal dan, het gebruikte filter en de gekozen pomp,enz. Voor een vast zwembad bent u minimaal 2.000 euro kwijt en u kunt het zo luxe en duur maken als u wilt, dus er is geen bovengrens aan te geven. Daarnaast moet u ook rekening houden met de gebruikskosten, zoals bijvoorbeeld voor chemicaliƫn, onderhoud, reinigingsapparaten en de verwarmingskosten.