Zandfilter voor uw zwembad

Een zandfilter voor uw zwembad is een goede oplossing om het water schoon te houden. Er komt ongewenst en ongemerkt een hoop vuil in uw zwemwater terecht. Om dit goed te kunnen filteren is het toch wel zo dat uw zwemwater om de vier uur wordt rondgepompt. Het zwembadwater gaat eerst uit het zwembad via een skimmer. Dit is een eerste filter. In deze skimmer blijft het grove vuil zoals bladeren en takjes achter. Daarna wordt het water verder gepompt naar uw zandfilter. Het water sijpelt door het filter heen.

Zandfilter werking

Een zandfilter werkt erg eenvoudig. Het water stroomt van boven naar beneden over een zandbed. Alles wat groter is dan een zandkorrel, zoals vliegen en zaadjes, wordt tegengehouden door het zandfilter. Onzuiverheden die kleiner zijn dat zandkorrels, zoals algen, worden niet tegengehouden door dit zandbed.

Zandfilter schoonmaken

Wanneer u een ‘verse’ zandlaag heeft in uw zandfilter dan is de korrelgrootte van het zand nul punt vier tot nul punt acht millimeter. Omdat er onzuiverheden blijven liggen bovenop de zandlaag, wordt de bovenlaag fijnmaziger dan nul punt vier millimeter. Na verloop van tijd wordt de bovenlaag dus geheel ondoordringbaar. Daarom dient u eens in de tijd het zand in de zandfilter te verversen.

Dan rest nog de vraag wanneer u het beste uw zwembad kunt filteren. Wanneer u zonnepanelen gebruikt, dan kunt u het overdag doen. Indien u niet over zonnecollectoren beschikt, dan kunt u het beste ’s nachts uw zwembad filteren. Dit is namelijk voordeliger door het nachttarief van uw energieleverancier. Hoe warmer het water wordt, hoe meer u dient te filteren om de vorming van algen te voorkomen. Nadat het water gefilterd is, wordt het weer teruggepompt in uw zwembad.

De voorfilter van uw zandfilter dient ook wel eens gespoeld te worden. Dit gaat als volgt in zijn werk. Als eerste dient u de pomp te stoppen. Daarna dient u de kraan in de zuig van de pomp te sluiten. Vervolgens dient u de kraan in de uitlaat van de filter te sluiten. Nadat u dat gedaan heeft, dient u de pomp te openen en de voorfilter te spoelen. Vervolgens kunt u de voorfilter terugplaatsen en water in de filter gieten tot deze vol is. Daarna dient u de kraan in de zuig van de pomp en de uitlaat van de filter te openen en vervolgens onmiddellijk de pomp te starten.