Stoomcabine bouwen

Een stoomcabine in huis is luxe. Lekker opwarmen als er buiten sneeuw ligt. Als je al een zwembad hebt laten aanleggen is een stoomcabine natuurlijk een mooie volgende stap. Ook zelf een stoomcabine bouwen is goed mogelijk. Ook als je niet zelf aan de slag gaat is het goed om te weten wat er komt kijken bij het plaatsen van een stoomcabine. Als u zelf een stoomcabine wilt bouwen in uw huis dan dient u de volgende punten in acht te nemen.

Stoomcabine plaatsen

De ruimte die u gaat gebruiken om de stoomcabine in te bouwen dient dicht te zijn. De ruimte dient volledig betegeld te zijn met een schuin of rond vormig dak. Een verlaagd plafond kunt u maken van bijvoorbeeld groene gipsplaten die u afwerkt met buitenlatex. Maar een betere oplossing is gebruik te maken van trespa platen. In deze trespa platen kunt u bijvoorbeeld waterdichte inbouwspotjes en/of speakers plaatsen zodat u licht en/of muziek heeft in uw stoomcabine.

Stoomdeur

Het is aan te raden om een stoomdeur aan te schaffen met een gleuf van ongeveer een of twee centimeter aan de onderkant of aan de bovenkant. In de meeste gevallen kunt u hier dus ook een gewone douchedeur voor gebruiken. Ook heeft u ventilatie nodig in uw stoomcabine. Het is een aanrader om in de stoomcabine een douche in te bouwen, zodat u na het gebruik van de stoomcabine een verkoelende douche kunt nemen.

Stoomcabine met vloerverwarming

U kunt achter de vloer- en wandtegels vloerverwarming plaatsen. Zo is uw stoomcabine eerder warm en is de muur van uw stoomcabine niet zo ijskoud wanneer u er aan het begin van uw stoombad tegen aan gaat zitten. Laat de tegelverwarming echter niet aanstaan tijdens het stoombad, want dan kan het te het worden waardoor de afgifte van stoom stopt.

Stoomgenerator

De stoomgenerator die u gaat aanbrengen moet op een afstand van maximaal vijf meter van de stoomuitlaat komen te staan. De stoomleiding moet op afschot lopen, zodat stilstaand water in de leidingen wordt voorkomen. Het is het beste om de stoomuitlaat op zo’n dertig tot veertig centimeter van de vloer te plaatsen. De stoom moet in de lengterichting van de cabine onder de zitplaatsen en parallel aan de vloer naar binnen worden gespoten. Zorg er voor dat de stoomstraal niet gericht is op wanden, zitplaatsen of andere voorwerpen. Ook dient er een vrije ruimte van ongeveer zestig tot zeventig centimeter zijn voor de stoommond. Omdat de stoomuitlaat erg heet wordt, kunt u het beste een afscherming hier om heen plaatsen. Deze wordt niet standaard meegeleverd, dus deze moet u dan nog apart aanschaffen.

Als u gebruik maakt van een open douche zitje dan voelt u de stoom ook langs uw rug gaan. Als u kleurentherapie toepast en muziek afspeelt, dan kunt u genieten van de ultieme ontspanning.

Stoomcabine uitzoeken

Om een goede keuze te maken kan het verstandig zijn om eens te kijken bij Fonteyn, met een gigantisch aanbod aan stoomcabines.