Veel mensen zoeken op een forum of ze wel of niet een zwembad mogen aanleggen in hun tuin. Voor het aanleggen van een zwembad in je tuin gelden dan ook speciale regels. Per situatie kan het verschillen of je wel of niet een zwembad mag aanleggen. Lees er hieronder meer over.
Verschillende fora
Er zijn veel fora online waarop mensen speculeren over het wel of niet mogen bouwen van een zwembad in de tuin. Op zo’n forum reageren verschillende personen op een bericht van iemand, die als vraag heeft of hij toestemming moet vragen voor de bouw van een zwembad en hoe hij dat het beste kan doen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld ‘ab-zwembaden.nl/forum’ of ‘zwembadforum.be’. Op een dergelijk forum wordt gespeculeerd over allerhande zaken omtrent de aanleg van een zwembad. Waar moet je rekening mee houden en wanneer heb je wel of niet een vergunning nodig?
Zwembad Producten
Als u vragen heeft over specifieke producten zoals chloor kunt u deze ook direct stellen bij zwembadbedrijven zoals Azalp, Heuts B.V. en Fonteyn.
Lijst met eisen aanleg zwembad
Het is natuurlijk handig om met lotgenoten te kunnen praten over de mogelijkheid voor de aanleg van een zwembad. Nog handiger is het echter om een lijst te hebben met eisen waaraan een zwembad moet voldoen om geen vergunning te hoeven aan te vragen voor de aanleg. Je vindt ze hieronder.
Eisen aan de afmetingen
Er zijn om te beginnen eisen die worden gesteld aan de afmetingen van een zwembad. Als je zwembad groter is dan 30 meter en hoger dan anderhalve meter, dan heb je een vergunning van de gemeente nodig. Onder deze hoogte valt ook de afdekking. Als je zwembad dus binnen deze afmetingen valt, is dit geen reden tot het aanvragen van een vergunning voor de plaatsing van je zwembad.
Eisen aan de locatie
Daarnaast zijn er eisen aan de locatie van je zwembad. Je hebt geen vergunning nodig als je zwembad binnen 30 meter van je woning wordt geplaatst, niet in de voortuin of ruimtelijk kwetsbare gebieden wordt geplaatst. Tot slot heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een zwembad in een oeverzone of een vijf meter brede strook vanaf een waterloop. Bouw je – kortom – dus een kleine zwembad diep in je niet door water omgrensde achtertuin, dan heb je geen vergunning nodig.