Wanneer u een zwemvijver aanlegt, dan voelt u zich echt helemaal een met de natuur. U zwemt in een apart gedeelte van de zwemvijver in schoon en helder water. Vissen mogen niet in een zwemvijver omdat vissen afvalstoffen produceren. Deze stoffen belasten het filtersysteem extra. Hierdoor kan het zwemwater troebel worden, en dat wilt u uiteraard niet in uw zwemvijver.
Een zwemvijver heeft diverse kenmerken waardoor het een zwemvijver is en geen vijver of een zwembad. Een zwemvijver bevat geen chloor en bevat eveneens geen chemicaliƫn. Een zwemvijver wordt gezuiverd door natuurlijke filtratie. Onder het oppervlakte van het water gebruikt u namelijk zuurstofplanten. Daarnaast heeft u ook drijvende planten en planten die groeien boven het wateroppervlak. Ook rondom uw zwemvijver wilt u planten hebben die passen bij de planten in uw vijver. Zo creƫert u samenhang tussen uw zwemvijver en de omliggende tuin.
Populaire waterplanten zijn de gele lis, riet, de dwerglisdodde en de kalmoes. De gele lis is een hele mooie plant die een lange bloeiperiode kent. De gele lis neemt veel voedingsstoffen op uit het water met zijn grote wortelstelsel, en op deze manier draagt de gele lis bij aan de kwaliteit van het water. Ook riet filtert het water, waardoor uw zwemvijver mooi helder en troebel blijft. Een nadeel van riet is wel dat het metershoog wordt, en niet iedereen vindt dit een mooi gezicht rondom zijn of haar zwemvijver. De dwerglisdodde is een plant die niet heel erg groot wordt. De plant ziet er erg leuk uit bij uw zwemvijver. De kalmoes is een plant die grote bladeren heeft die recht op staan. Deze plant neemt grote hoeveelheden fosfaten op. Ook is de plant licht ontsmettend. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat kalmoes heel erg lekker ruikt.
Ook de waternavel is een geschikte plant voor in uw zwemvijver. En ook beekpunge en naaldwaterbies zijn geschikt voor uw zwemvijver. Waternavel wordt vaak gebruikt als een groen ondertapijt tussen de hoge verticale planten. Waternavel kan zware metalen uit uw zwemvijver verwijderen. Als deze plant bloeit, dan heeft de plan witte of rode bloemetjes. Dit is natuurlijk een vrolijk gezicht rondom uw vijver. Beekpunge is een wintervaste bodembedekker. Deze plant kan nitraat opnemen, en hij bloeit met een prachtige blauwe bloem. Naaldwaterbies groeit ook in de winter door. Deze plant zorgt dan voor veel zuurstof in het water. Wel dient naaldwaterbies wat dieper worden geplant om bevriezing te voorkomen.