Zwemvijver aanleggen

Zwemvijver, zwemmen zonder chemicaliën

De populariteit van zwemvijvers is de laatste jaren enorm gegroeid. Dit heeft de zwemvijver met name te danken aan de natuurlijke uitstraling die gecombineerd wordt met de voordelen die een standaard zwembad biedt! De zwemvijver biedt u zelfs meer zwemplezier dan een normaal zwembad omdat er zonder chloor of overige chemicaliën gezwommen kan worden, hierdoor krijgt u echt het gevoel dat u in een natuurlijke poel aan het zwemmen bent.

Zwemvijver, zwemplezier in de natuur

Voor veel mensen is het in eerste instantie misschien een raar idee om een duik te nemen tussen uw vissen en waterplanten. Echter door ervoor te zorgen dat het water zichtbaar schoon is, maakt het dat de zwemvijver zeer aantrekkelijk is om een baantje in te gaan trekken. Daarnaast is een zwemvijver immers een stuk mooier om naar te kijken dan een blauwe zwembad bak. De beplanting zorgt voor een natuurlijke uitstraling en aankleding van uw tuin het gehele jaar door. Zorg er wel voor een pomp aan te schaffen die ijsvorming in de koude wintermaanden op uw zwemvijver tegen gaat.

Onderhoud

Bij de aanleg en het onderhoud van de zwemvijver wordt zeer goed rekening gehouden met de verschillende partijen die gebruik maken van de vijver. Niet alleen u en de beplanting, maar ook eventuele (zwemvijver geschikte) vissen die gebruik maken van de zwemvijver moeten optimaal in hun behoeften voorzien worden. Mede daardoor zal er in een zwemvijver nooit gebruik worden gemaakt van chloor of andere chemicaliën die de natuurlijke elementen kunnen beschadigen.

Indeling zwemvijver

Over het algemeen is het zwemgedeelte 1 meter 60 diep, wat diep genoeg is om goed in te kunnen zwemmen. De grootte van de zwemvijver is bepalend voor de snelheid waarmee het ecosysteem zijn weg vindt. Dit zorgt ervoor dat de vorming van algen geminimaliseerd wordt. Daarnaast is het uiteraard ook voor uw eigen zwemgenot een pre om een groter zwemoppervlak te hebben. De meest gebruikte materiaalsoort voor het zwemgedeelte is beton. De bodem wordt normaal gesproken bedekt met kleikorrels die beplant worden met moerasplantjes. Zowel deze plantjes als de bacteriën zorgen voor een natuurlijke zuivering van het water. Dit heeft ten gevolge dat de zwemvijver jarenlang helder is zonder dat u zich hiervoor overmatig moet inspannen. Al met al een ideale situatie!

Beplanting

Om het zwemgedeelte wordt vaak het plantgedeelte gemaakt. Tussen deze twee gedeelten staat een muur die tot ongeveer 40 centimeter onder het wateroppervlak is opgemetseld. Dit wordt gedaan om de zwemvijver optimaal in de natuur te laten opgaan terwijl u toch alle voordelen behoudt die een normaal zwembad u biedt. Denk er bij de aanleg van de zwemvijver wel aan dat u het zwemgedeelte gemakkelijk kunt betreden en verlaten. Beplant dus niet de totale zijkant van de zwemvijver, zodat u zonder problemen een duik kunt nemen.

Natuurlijke uitstraling

Besef wel dat u niet de enige bent die gebruik maakt van de zwemvijver. Naast uzelf zullen ook kikkers, vissen en libellen aanwezig zijn. Zodra u zichzelf hierdoor niet laat afschrikken, dan is de zwemvijver een ideale manier om zwemgenot te combineren met een natuurlijke uitstraling van u tuin!

Van de verschillende soorten kikkers die in Nederland en België voorkomen, zoals de groene kikker, de bruine kikker, de heikikker en de boomkikker, is er gelukkig geen enkele giftig. Kikkers scheiden wel een stof af die de ogen of de neus irriteert, het is dus wel af te raden om uw gezicht aan te raken na het oppakken van een kikker.

Verder lezen

Landschapsbeheer Zeeland: gratis folder over kikkers, padden en salamanders